Een kalender voor het nieuwe jaar

Bij de start van een nieuw jaar is het leuk om een jaarkalender te maken. Voor jezelf om te plannen overzicht te houden op het jaar, voor je kinderen om te leren omgaan met tijd, af te tellen naar belangrijke momenten… Als je graag knutselt met de kinderen, kan je er ook een gezamenlijke kerstvakantie-activiteit van maken! Schilderen, prentjes en letters zoeken en knippen/plakken… Je maakt het zo creatief als je zelf wilt.

We maakten deze kalender al twee jaar op rij. Het eerste jaar in een vrij eenvoudige versie waarbij we de vakjes tekenden en inkleurden met kleurpotloden. Het tweede jaar wilde ik graag een kalender die magnetisch zou zijn, omdat we dan ons ‘figuurtje’ kunnen laten voortbewegen over de dagen. Zo weten we altijd waar we zitten in het jaar (en hoe lang nog tot de Sint komt ;-)). Dat vergt wat meer werk: ik bracht eerst drie lagen magneetverf aan in stroken onder de stroken waar de maanden later komen. Voor de verf-versie heb je ook afplakband nodig, voor een simpele ingekleurde versie volstaat wat reken- en meetwerk. Je maakt het dus zo ingewikkeld als je zelf zin hebt.

Wat heb je nodig:

(heel) groot vel stevig papier (te vinden bij AVA Papierwaren, Club…)
(kleur)potloden
meetlat
plakkaatverf of andere kindvriendelijke verf in verschillende kleuren
magneetverf als je magnetische stroken wilt (optioneel, te vinden bij AVA Papierwaren)
Verfborstels
schilderstape (liefst heel smalle van 0,5 cm, te vinden bij Colora), smalle washi tape die je in de helft knipt kan eventueel ook
kranten/tijdschriften om letters en prentjes uit te knippen
Magneetpapier om te tekenen en uit te knippen (optioneel als je voor de magneetversie gaat, te koop bij Flying Tiger)

Hoe maak je de kalender:

Meet eerst de plek op waar je de kalender gaat hangen en check of het papier dat je gaat kopen daar past. Ik maakte dat van ons wat minder breed zodat er aan weerskanten van de muur zo’n 5 cm marge over blijft. Dan is het tijd om wat te meten en rekenen. Boven en aan de zijkanten heb je extra witruimte nodig voor de ‘hoofding’ en de maanden + een beetje extra witruimte onderaan en aan de rechterkant. Eerst ga je berekenen hoe groot de vakjes van de dagen zullen zijn. Er zijn 12 maanden en maximum 31 dagen per maand, dus daar moet je bij het verdelen van de ruimte rekening mee houden. (lees ook even de *** beneden voor je begint!)

Mijn papier is 90 x 70 cm. Ik mat aan de linkerkant 10 cm, aan de bovenkant 8,5 cm en aan de onderkant 2,5 cm witruimte te behouden. Ik had dus nog 80 x 59 centimeter over voor mijn maanden. Zo kwam ik uit op vakjes van 4,5 hoog en 2,5 cm breed met 0,5 cm cm witruimte tussen de maanden. Plak de kalender rondom af op de breedte en lengte van de witruimte, zo krijg je het vak

***Zoals reeds aangehaald maak je hiermee eigenlijk 12 maanden van 31 dagen. Je kan dit vermijden door helemaal in het begin de dagen die er teveel aan zijn af te plakken, of je kan over die dagen achteraf een leuk prentje plakken.

De volgende stap is enkel nodig als je een magnetische kalender wilt.
Voor de magneetstroken hoef je niet de exact zelfde hoogte te hanteren, die kunnen wat minder hoog zijn dan de uiteindelijke dagen en zo kan je gewone afplaktape gebruiken. Nadat je de witruimte afplakte maak je 11 gelijkmatig verdeelde stroken schilderstape. Deze stroken overschilder je 2 of 3x met magneetverf, totdat een magneetje er goed op blijft hangen.

Wanneer de magneetstroken geschilderd zijn, trek je de 11 stukken tape er weer af. Nu meet je de hoogte van je dagvakjes en gebruik je smalle tape om opnieuw 12 even grote vakken af te plakken met 11 stroken dunne tape (bv washi tape, extra smalle schilderstape of een lint dat je in 2 knipt in de breedte). Kies een basiskleur voor de weekdagen en schilder de stroken hiermee (1 of 2 keer, afhankelijk van hoe dekkend je verf is).

Daarna kan je een kleur kiezen voor de schoolvakanties, weekends en eventueel feestdagen. Meet wanneer de schoolvakanties vallen (aantal dagen x breedte van een dag) en kleur ze in. Zoek uit wanneer de schoolvakanties zijn en zet een digitale kalender open om te bepalen wanneer de weekends vallen. Voor de weekends maakte ik enkele papieren sjablonen die zo breed waren als 2 dagen en plakte ze op de juiste breedte over de week (5x dagbreedte = de weekdagen, 2x dagbreedte = het weekend, enzovoort). Opgelet: je schilderde 12 even lange stroken van 31 dagen, maar niet elke maand duurt 31 dagen! Check dus bij elke maand welke de eerste zaterdag is ipv door te tellen van de vorige.

Als je het uitgebreide meten, plakken en verven niet ziet zitten, kan je ook met een liniaal horizontale lijnen trekken voor de maanden en verticale vakjes maken voor de dagen. Dan kleur je met kleurpotloden weekdagen, weekends en vakanties in.

Als je alles op deze manier geschilderd hebt, kunnen de stroken tape er weer af. Het ziet er al heel cool uit! Nu kan je met een fijn stiftje of pen en een liniaal de dagen verticaal aanduiden en eventueel nummeren.

Nu kan je maanden gaan aanduiden en een hoofding maken. Met uitgeknipte letters uit kranten en tijdschriften, door zelf te schrijven, tekenen… laat je creativiteit de vrije loop. Tot slot kan je de belangrijke dagen al aanduiden: verjaardagen, feestdagen, vakanties…

Veel plezier ermee! Wij gaan hier dringend aan onze nieuwe versie beginnen ;-)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


2 × = twaalf